Pojęcia eko, bio i vegan nie są już dla nikogo zagadką. Świadomość społeczeństwa na temat spożywanych produktów stale rośnie, a razem z nią zapotrzebowanie na kolejne grupy towarów wpisujące się w ten trend. Nie mogło ominąć to win.
W zasadzie weganizm to nie do końca trend, a raczej styl życia, na jaki decyduje się coraz więcej osób. A nie od dziś wiadomo, że popyt kreuje rynek. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów wegańskich, a restauracje coraz częściej charakteryzują roślinne motywy. Ale co weganizm ma do wina, które przecież jest produktem roślinnym? O co w tym wszystkim chodzi?
Wino pochodzenia roślinnego, a jednak nie do końca
Nie bój się. Nie będziemy udowadniać, że wino nie pochodzi z winogron. Sprawa dotyczy samego procesu wytwarzania. Otóż w procesie produkcji wina wytwarzają się osad i zawiesina powstająca pod wpływem fermentacji. Aby ciecz była klarowna, oba produkty uboczne należy usunąć. I tutaj możesz nadstawić uszu. Mało kto wie, że do klarowania wina używa się często produktów odzwierzęcych takich, jak: żelatyna, białko, kazeina, chityna czy nawet sproszkowana krew bydlęcą. Po zakończeniu procesu klarowania te substancje są usuwane, ale sam fakt przeczy idei weganizmu.
Wegańska alternatywa
Stosowanie produktów odzwierzęcych do klarowania to metody tradycyjne, stosowane od bardzo dawna. Jednak dziś zaczęto stosować alternatywę. Zastąpiono surowce pochodzenia zwierzęcego – substancjami mineralnymi takimi, jak bentonit czy krzemionka. I oto cała tajemnica! Wino może być wegańskie tylko wtedy, gdy nie używa się przy jego produkcji produktów odzwierzęcych.

Bio i eko kontra vegan
Uwierz nam, że tyle nazw nie zostało stworzonych, by utrudnić nam życie. Każde określenie odnosi się do konkretnej specyfikacji. Musisz pamiętać, że wina organiczne czy biodynamiczne nie mają nic wspólnego z winami wegańskimi. Pierwszy opis na butelce nie gwarantuje produktu wolnego od substancji odzwierzęcych. Przy winach organicznych wyklucza się jedynie używanie produktów chemicznych, stosowanych do oprysków roślin w celu ich ochrony oraz stosowania nawozów sztucznych.
Skoro teorię mamy już za sobą, czas wreszcie przejść do czynu i spróbować wina bio wege. Mamy dla Ciebie prawdziwą perełkę Vasari Mamertino. Azienda Agricola Vasari to wino produkowane z ekologicznych winogron Nero d’Avola 90% i Nocera 10%, klarowane substancjami mineralnymi.
