Czy wiesz, że muzyką da się przyprawiać potrawy? Brzmi niewiarygodnie, ale to prawda. Angielski naukowiec udowodnił, że dźwięk ma zasadniczy wpływ na nasze podniebienie.
Każdy z nas zna pieprz, sól, paprykę, zioła i inne składniki, którymi wzbogacamy potrawy. Ale nikomu nie przyszło do głowy, by przyprawić danie… muzyką. Profesorowi Charlesowi Spancer’owi przyszło i postanowił dokładnie zbadać ideę przyprawiania dźwiękiem. jak to robił? Zestawiał dania z danego regionu z muzyką dla niego charakterystyczną. Okazało się, że dania kuchni francuskiej smakują lepiej przy akompaniamencie akordeonu grającego francuskie piosenki, a Pucccini wzmacnia doznania kulinarne kuchni włoskiej. Podobne rezultaty i efekty uzyskał z kuchnią niemiecką, hiszpańską i grecką. Jak to możliwe?

Smak nie pochodzi tylko z języka
Smak to kwestia zmysłów, a nie ust jak mogłoby się wydawać. To nie język jest odpowiedzialny za odczuwanie i rozpoznawanie smaku, ale mózg, do którego docierają sygnały docierające z języka i kubków smakowych. Otoczenie ma znaczący wpływ na nasze doświadczenia kulinarne. Muzyka może zmieniać wrażenie na naszym podniebieniu, zmieniać działanie zmysłu smaku i zwiększać intensywność doznać smakowych. To w naszej głowie wiadomości są przetwarzane na sygnały chemiczne w postaci serotoniny, dopaminy, endorfin, a więc hormonów szczęścia zalewających naszą świadomość przyjemnymi odczuciami.
Specjalista do spraw odgłosu chrupania
Nadal nie wierzysz, że dźwięk może wpływać na nasze zadowolenie z jedzenia? Weźmy na tapetę wielki przemysł związany z produkcją chipsów. Jednym z najważniejszych elementów, na które kładzie się nacisk i poświęca się mu mnóstwo badań i testów, to mieszanka przypraw, która ląduje na chrupiących krążkach. Ale okazuje się, że jest rzecz, której poświęca się więcej uwagi czasu. Co to jest? Odgłos łamania chipsa i dźwięk chrupania, który słyszymy przy konsumpcji.
Jedną z największych przyjemności z zajadania się chipsami jest miód na uszy, który wylewa dźwięk gryzienia – szczególnie tego pierwszego, najbardziej wyraźnego kęsa. Naukowcy udowodnili, że im bardziej wyrazisty i intensywny odgłos chrupania, tym chipsy smakują badanym lepiej. Choć testy mogą budzić śmiech to potwierdzają, że istnieje duży związek między dźwiękiem i smakiem. Dźwięk na przykład odgrywa kluczową rolę przy naszej ocenie przydatności czegoś do jedzenia. Czy nie jest tak, że chętniej sięgniesz po chrupiącą, soczystą marchewkę, niż po nieco zwiotczałe warzywo? Odgłosy chrupania naturalnie kojarzą się ze świeżością. Tak samo nikt za bardzo nie chce zjadać cichych chipsów.

Nasze doświadczenia zmysłowe wpływają na smak
Na smak składa się całe doświadczenie związane z jedzeniem – wygląd, zapach, dźwięk. Towarzysząca muzyka wprowadzająca nas w przyjemny nastrój sprawia, że przeżycia kulinarne są silniejsze. Występy na żywo to duża atrakcja i urozmaicenie dnia codziennego. Jeśli zależy Ci na wyjątkowych doświadczeniach i niezapomnianych wspomnieniach, nie zapomnij zadbać przy jedzeniu o aspekt muzyczny. Druga połówka na pewno doceni taką dbałość o szczegóły. Możesz też przyjść do nas na wieczór z muzyką na żywo – w każdy czwartek. Romantyczne klimaty przeniosą Was z dala od codzienności i przeniosą w wyjątkową podróż kulinarną.