Majówka już za tydzień. Może i nie możemy wyrwać się na ten czas w nieznane, ale grillowania nikt nam nie zabierze. To narodowa tradycja Polaków i choćby na balkonie, ale hucznie otworzymy sezon! Przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkową ofertę grillową z prawdziwym hitem – kiełbasami własnego wyrobu.
Polacy zawsze słynęli z kombinowania i radzenia sobie w każdej sytuacji. Teraz więc tym bardziej jest czas, żeby się wykazać! Majówka już za chwilę – pokażmy jakimi jesteśmy mistrzami w tym wyjątkowym sporcie – grillowaniu. Czas wyciągnąć z piwnic lub garaży sprzęt z rusztem i przygotować się na majowe rozgrywki. A jeśli chodzi o smakołyki na grilla – zostawcie to nam. Przygotowaliśmy wyjątkową ofertę z myślą o majowych wojażach na balkonie, ogródku czy na działce. Mięsa, ryby i warzywa marynowane i specjalnie przygotowane, by od razu wrzucić je na rozgrzaną platformę Twojego ufo. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie przygotowali czegoś specjalnego. Otóż – szykujemy kiełbasy własnego wyrobu!

Grillowany mamut, czyli krótka historia grillowania
Mało, kto wie, że początki grillowania sięgają czasów praczłowieka. Jak wiadomo nasi przodkowie bez obaw spożywali surowe mięso i choć nie wiadomo czy im smakowało, to było dla nich jedyną formą spożywania upolowanych zwierząt, jaką wtedy znali. Wszystko się zmieniło kiedy jednemu z myśliwych kawałek zwierzęcego mięsa wpadł do ognia – odkrył, że jest ono smaczniejsze od surowego. Wydarzenie to stało się ewolucyjne. Początkowo mięso kładziono między rozżarzone kamienie lub kły mamuta.
We wczesnym średniowieczu opiekanie na ogniu było dedykowane tylko wyższym warstwom społecznym. Wtedy popularny był rożen, na którym piekło się całe sztuki mięsa. Grillowanie spopularyzowały morskie wyprawy z czasów wielkich odkryć geograficznych – na statku grill był jedynym sposobem przyrządzania gorących potraw. Podobno sam Kolumb zasmakował w grillowanych rybach i indykach, które podano mu po przybyciu do Nowego Świata. Na Karaibach mięso piekło się na ruszcie skonstruowanym z kości lub gałęzi – takie rusztowanie nazywano „barbacoa”, od czego najprawdopodobniej powstała nazwa „barbecue”.
Grillowanie w amerykańskim stylu
Jednak nowa historia i tradycja grillowania wywodzi się z Ameryki. Grillowanie, które znamy dzisiaj, czyli z wykorzystaniem do tego celu specjalnego urządzenia, upowszechniło się po II wojnie światowej. Wtedy to amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza granice miasta, aby na świeżym powietrzu spędzać czas wolny od pracy.

Wynalazcą tradycyjnego, półkolistego grilla jest George Stephen, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, który niezadowolony z dostępnych urządzeń, które nie chroniły produktów przed czynnikami zewnętrznymi, wpadł na pomysł, aby ruszt umieścić w stalowej półkuli z przykrywką oraz przymocować do niego trzy stalowe nogi. Kształt ten bardzo szybko stał się popularny i do dziś przoduje w naszych ogródkach.
Co na ruszt?
W grillowaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia, ale wiadomo, że tradycyjne rzeczy są najlepsze. Przygotowaliśmy dla Ciebie ofertę na majowe świętowanie. Czemu warto z niej skorzystać? Bo nasze produkty przygotowane są wcześniej, odleżą swoje w wyjątkowych marynatach, a mięso będzie kruche i aromatyczne. Zdajemy sobie sprawę, że złapanie dobrej jakości produktów to teraz też nie lada wyzwanie. Dzięki naszym dostawcom możesz liczyć na produkty, których smak na prawdę zapadnie Ci w pamięć.

W ofercie znajdziesz tradycyjne karkówki, boczek, żeberka, steki z szynki i polędwicy wołowej, stek z mielonego antrykotu idealny na burgery, szaszłyki i ryby. Wegetarianie nie muszą się martwić. Z myślą o Was przygotowaliśmy marynowane tofu, szaszłyki warzywne, a także mix warzyw do grillowania i młode ziemniaczki. A idealny dodatek do grilla to zdrowe pikle własnej roboty. Już kiszą się w słoikach i szykują na majowe świętowanie.
Kiełbasy własnego wyrobu
I prawdziwy hit jako wisienka na torcie – szykujemy domowe kiełbasy, które sami będziemy nadziewać w kiszki. Kiełbasa wieprzowa na ostro, kiełbasa z boczku i peklowanej karkówki, kiełbasa wołowo-wieprzowa i wspaniała kaszanka gryczana. To będzie idealne majowe grillowanie!
Zamówienia można składać do 29 kwietnia telefonicznie 511 106 999, przez messanger lub mailowo: kontakt@larosarestaurant.pl. Do zamówień powyżej 100zł dorzucamy butelkę wina musującego Neirano Spumante gratis!